Guidade naturvandringar med Västkuststiftelsen

OPS alla ring och anmäl Er. Tänk på att Coronan sätter gränser för antalet deltagandet.

Skogar, sjöar och vilda djur

Plats: Kynnefjäll, Munkedal
Datum: 19 juli 2020 kl. 10:00 – 15:00

Kynnefjäll, känt för kärnkraftsmotstånd och vargrevir har mycket mer att erbjuda. Här finns ett nät av vandringsleder med Bohusleden som pulsåder. Glesa hällmarkstallskogar, myrmarker, torpställen och klarvattenssjöar för oss till en helt annan miljö än kustlandets. I denna norrlandsmiljö är det tystnad och lugn som råder. Kynnefjäll har också en intressant historia med bl.a. stora skogsplantereringsprojekt i början på 1900-talet. Vi gör en vandring längst stigar och småvägar där vi passerar den nyrenoverade raststugan på Vaktarekullen och vindskyddet vid Stora Holmevattnet. Vandringens längd ca 8-9 km. Medtag matsäck för två raster! Möjlighet till bad i insjö.

Samling på reservatsparkeringen vid Kasebo. Infart från Söbbön (skylt Kasebo) på vägen mellan Hedekas och Töftedal ca 7 km norr om Hedekas. OBS! Följ vägbeskrivningen, söker man via GPS blir man hänvisad FEL Kasebo! (det finns två på Kynnefjäll) Om man ändå vill använda GPS är koordinaterna till P-platsen 58°43’35.7″N 11°43’48.6E för att komma till RÄTT Kasebo. (Adress: Krokstads-Borgen 13, Hedekas).

Samarrangemang med Friluftsfrämjandet i Tanum.

Samlingsplats: Reservatsparkeringen Kasebo (se info ovan) https://goo.gl/maps/3DrmNzUypnrwoPVY6

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Föranmälan: kvällstid via telefon 0525-330 95 eller via mejl

till gunnel_turpeinen@yahoo.se senast dagen innan vandringen. Max 20 deltaga

Den blommande branten

Plats: Ragnerudsjöns branter, Färgelanda
Datum: 19 juli 2020 kl. 11:00 – 14:00

På Kroppefjälls randområden är växtligheten i sluttningarna rika, så även här. Lövskog med ädla lövträd som lönn och lind och där under lövtaket en mängd olika örter, mer eller mindre vanliga.

Detta blir en vandring för den vetgirige. Vill du lära lite om geologi, växter och fåglar så passa på. Då det inte finns någon längre stig i området, bara ca 600 m enkel väg, så är det upp till deltagarna att bestämma vart och hur långt vi ska gå. Men vi går sakta och lugnt och ser och lär längsmed vägen. Kanske kommer vi jättelångt, eller kanske inte långt alls. Det beror ju på hur mycket intressant vi hittar längsmed vägen. En kravlös vandring helt enkelt.

Ta med matsäck för en paus, vatten och sittunderlag. Om du har får du gärna även ha med flora och fågelbok, samt kikare. Tänk på att ha bra skor, gärna kängor, på fötterna då vi troligen beger oss upp i branten där det är obanad terräng. För övrigt kläder efter väder. Kan även bli möjlighet för bad om så önskas.

Så ta med hela familjen och kom med ut på en upptäckardag! Med fantastiska vyer ut över Ragnerudsjön.

Samlingsplats: Parkeringen till Ragneruds camping (https://goo.gl/maps/tBv4GA5sPyJ5cgyo7)

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Föranmälan: senast dagen innan via telefon/sms till 0708-602913. Max 30 deltagare.

Guide: Helena Sellering, Tel. 0708-60 29 13
Tema: Blommor, Geologi, Naturbörjare

Geologisk vandring – Bohusgranit

Plats: Sandön, Sotenäs
Datum: 23 juli 2020 kl. 10:00 – 13:00

Trift och Bohusgranit. Foto: Christina Claesson.

Klipporna av Bohusgranit på Sandöns utsida är spektakulära med spännande former av inlandsisens och glaciärälvarnas nötande. Vi promenerar på de renspolade granithällarna och kikar på märkliga strukturer och mineral som skapades när graniten bildades djupt ner i jordskorpan. Varför är Sandön en bågformad bergsrygg? Vandringen är drygt 2,5 km lång. Ta gärna med en matsäck.

Samlingsplats: Samling kl. 10:00 vid reservatsparkeringen intill badplatsen. (https://goo.gl/maps/Cf72XeekFnG2). OBS! Begränsat antal P-platser.

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Föranmälan: via anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 21 juli. Ange ”Sandön” i ämnesraden. Max 30 deltagare.

Guide: Thomas Eliasson, Tel. 0702-22 88 57
Tema: Geologi

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.