Strandskyddet hotas av januariöverenskommelsen

I Januariöverenskommelsen kom man överens om att strandskyddet ska förändras i. grunden. Risken är stor att strandskyddet försvagas och att tillgången till stränder för bad och friluftsliv minskar.

Just nu pågår en utredning om hur strandskyddslagstiftningen ska förändras så att det ska bli lättare att bygga strandnära. Utredningen är ett resultat av januariöverenskommelsen 2019 mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna där man enades om att strandskyddet ska göras om i grunden och att det ska bli betydligt enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden. Detta är en fråga som bland annat Centerpartiet och Moderaterna drivit länge. I samband med valet 2018 bytte Socialdemokraterna fot och deklarerade att även de vill se en ökad differentiering av strandskyddslagstiftningen så att den tar hänsyn till att tillgång till sjöar och stränder, befolkningstäthet och exploateringstryck varierar i landet. Risken är stor att byggandet längs våra stränder kommer att öka kraftigt i framtiden och att tillgången till orörda stränder kommer att minska.

Strandskyddslagstiftningen står alltså inför en omfattande omarbetning. Vi vet ännu inte vad strandskyddsutredningen kommer att leda till men det är djupt oroande att januariöverenskommelsen så tydligt fastställer att det ska bli mycket enklare att bygga strandnära. Strandskyddsreglerna har redan luckrats upp i flera omgångar och sedan 2010 kan kommunerna i sina översiktsplaner peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, så kallade LIS-områden, där det är lättare att upphäva strandskyddet. Dessutom har länsstyrelsen sedan 2014 möjlighet att upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.

Idag är stränderna en tillgång som vi alla kan njuta av. Strandskyddet är en viktig del av allemansrätten och att kunna röra oss fritt i naturen bidrar till vår livskvalitet och vårt välmående. De flesta av oss reflekterar nog inte över att det är tack vare strandskyddslagstiftningen som vi har så god tillgång till stränder i Sverige – vi kan promenera, bada, fiska och lägga till med båten utan att stoppas av Privat-skyltar. Men det är bara att jämför med hur det ser ut i många andra länder för att inse att strandskyddet är en unik tillgång som är viktig att värna.

Skyddet av stränderna är oerhört viktigt för de känsliga och värdefulla ekosystem som finns i området där land och vatten möts. Grunda vikar i sjöar och vid kusten hör till våra mest värdefulla och produktiva vattenmiljöer men också till de allra känsligaste. De strandnära, vind- och vågskyddade områdena fungerar som både barnkammare och skafferi för fisk och andra djur. Vattenväxter skapar vidsträckta undervattensängar som tar upp och binder stora mängder koldioxid. Där strandskyddet tas bort försvinner värdefulla livsmiljöer för strändernas växter och djur och undervattensängarna riskerar att ersättas av småbåtshamnar och bryggor.

Ett svagare strandskydd leder också till att effekterna av klimatförändringarnas förvärras. Orörda stränder fungerar som buffertzoner och filter som jämnar ut flöden, motverkar översvämningar och förhindrar att övergödande ämnen och miljögifter spolas ut i sjöar och havsvikar. När stränder bebyggs och asfalteras försvinner deras buffrande förmåga och riskerna för översvämningar och höga flöden i samband med kraftiga regn ökar.

Strandskyddsutredningen ska lämna sitt betänkande till Miljödepartementet 30/11-20. Risken är överhängande att januariöverenskommelsen och i dess förlängning strandskyddsutredningen leder till att förändringarna av strandskyddet försvagas och allas vår tillgång till stränder för bad och friluftsliv minskar. Naturskyddsföreningen kämpar för ett starkt strandskydd och vill att vi alla – både människor, växter och djur – ska ha fortsatt tillgång till orörda stränder.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.