Stoppa Preem 20200815

 

 

Lite naivt men tänkvärt
KRÖNIKA Stefan Edman I Bohusläningen
Sommaren är kort, augusti tuffar på – och ni väntar förstås ivrigt på svar från regeringen om ni får dra igång ert nya stora projekt. Miljödomstolarna har ju sagt ja. Så det är väl knappast troligt att regeringens miljö­partister i det läget får Löfven och Co med sig på ett nej? Eller jo, varför inte?
Kanske får vi de närmaste veckorna se en oväntad kohandel där S driver igenom sin nya migrationspolitik – som MP avskyr – mot att MP får säga nej till Preem?
Alternativet vore en regeringskris och den vill ingen ha mitt i coronaeländet. Allra minst MP som ligger under fyra procentspärren och då – om regeringen kraschar – kan räkna med år av politisk ökenvandring där de under överskådlig tid kanske aldrig får chans att sitta i en i en regering igen.
Det här kan bli rafflande. Men inte bara för politikerna utan faktiskt också för er.
För antag att ni i Preemledningen om några veckor får grönt ljus för att omvandla smutsig bunkerolja till bensin och diesel. Vill ni verkligen göra det?
Är det företagsekonomiskt smart att i dag satsa miljarder i en investering i ökad fossil oljehantering – när världen är på väg bort från oljan?
När minst fyra jättelika batterifabriker de närmaste fem åren ska byggas i Europa, för den makalöst snabba tillväxten av elbilar i de stora bilindustrierna?
Och när samtidigt även efterfrågan på elhybrider ökar, drivna på bio­diesel, biobensin, vätgas, allt sådant ni redan är igång med och bygger ert nya varumärke kring.
Jo, jag vet hur ni resonerat: Ni är Europas renaste raffinaderi, och om inte ni tar hand om den smutsiga bunkeroljan och gör bilbränsle av den så kommer andra raffinaderier att göra det – med sämre totalresultat för miljön och klimatet.
Det kan låta rimligt. Men visst är det ändå på något sätt fel rent affärsmässigt?
I en snabbt föränderlig värld låser ni upp stora pengar på en produkt som alltmer tillhör gårdagen. I stället för att nu, i sista stund, modigt vända på klacken och satsa dessa pengar på bio­drivmedelsproduktion.
Ta bara lilla Sveriges behov, i dag importerar vi 85 procent, när bland andra ni istället kunde tillverka dem av i huvudsak svenska råvaror.
I min bok ”Bråttom men inte kört” berättar jag för läsarna om fabrikerna ni nu bygger i Söderhamn, Gävle, Göteborg och Lysekil för att göra bränsle ur skogsrester. Ni är ju på G, för tusan!
Byt kurs nu – och motivera det med coronakrisen! I likhet med de 180 europeiska storföretagsledarna i deras upprop från april: ”Efter corona gör vi en grön omstart”.
Här borde ni kunna få stöd från S-MP-regeringen som ju ­behöver visa att den kan betydligt bättre i klimatpolitiken.
Win-win, alltså!
Och jobb i Lysekil blir det. En spännande nystart för er nye vd.
Lycka till!

Svea HR M 11730-18 Ej slutligt beslut 2020-06-1

Här finns länken till domen tyvärr så tillåts utbyggnaden av domstolen

Svea HR M 11730-18 Ej slutligt beslut 2020-06-15

SVEA HOVRÄTT YTTRANDE M 11730-18

6.10 Sammanfattning

Sammanfattningsvis bedömer Mark- och miljööverdomstolen att den ansökta

verksamheten vid Preemraff i Lysekils kommun

 

Så här skriver tidningen Etc https://dagensetc.reader.e-pages.pub/dagensetc/500/article/1155131/14/3/render/?token=d8660768142ea97daa5e78c15e2fc3be&fbclid=IwAR2mj0VI0Qhb788Unri52jA5fJMZ5yvrA72na9IzfMsIvDeBaikF3egPA2Y

Svar kommer från MÖD den 15/6 med rekommendationer till regeringen

Lite nytt omkring Preem .På Facebook pågår en intressant

diskussion kring reklam i frågan om Preem. Du kan följa den på

https://www.facebook.com/stoppapreemraff/

Hemsida finns också  av Jordens vänner https://stoppapreemraff.org/

adm Tom H

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.