Proposition om ändring av stadgar § 8: Nuvarande stadgar anger att kallelsen för årsmötet skall ske 30 dagar i förväg. På grund av en alltför snäv tidsram under våren föreslås att kallelsen skickas senast 14 dagar innan årsmötet.
Alla hälsas hjärtligt välkomna
Styrelsen
Vår natur är under hård press. Förutom allvarliga klimatförändringar är utrotningen av däggdjur, insekter, groddjur m fl i akut läge. Dessutom förorenas naturen av plastavfall, kemikalier, näringsämnen mm. Regeringen och kommuner lever inte upp till ställda mål och krav. Istället planeras för ökade utsläpp och exploatering av områden med höga naturvärden.
Vill du delta i föreningens viktiga arbete för att stoppa pågående förändring?
Naturskyddsföreningen behöver många fler som arbetar aktivt för en bättre miljö. Vi ordnar arbetsgrupper som passar dig och ditt engagemang.
Nu är det dags att komma samman för industrins omställning
Alla vinner på en framtid med konkurrenskraftiga företag som ger jobb och minskad miljöpåverkan, uttrycker debattörer.
Grunden i omställningen som krävs för att bromsa klimatförändringarna är att sluta använda fossil energi och att istället övergå till fossilfri el som energiråvara. En av de mest centrala faktorerna för industrins utveckling är därför god tillgång till el. I flera fall har länet redan missat stora nyetableringar av företag för att elen har saknats. Prognoser pekar på att 25 000 jobb står på spel om inte eltillgången i länet fördubblas till 2030.
Vi kan inte räkna med mer el från andra delar av landet. Den regionala elproduktionen måste öka kraftigt ihop med energieffektivisering. Trots en stark trend med sjunkande kostnader för batterilagring och fossilfri sol- och vindkraft så byggs det inte tillräckligt. Stopp för ny fossilfri elproduktion behöver bytas mot drivkrafter och kompensationsåtgärder som skapar lokala mervärden, vilket är rimligt när närboende, lokalsamhällen och kommuner påverkas.
I närtid kan effektbrist motverkas med gasturbiner eller annan teknik. I ett tioårsperspektiv är det framför allt sol och vind som kan bidra till elektrifieringen, parallellt med att elnäten förstärks och flexåtgärder introduceras. På sikt kan ny kärnkraft tillkomma.
Nu måste vi komma samman kring utfasningen av fossil energi. Länet står starkt med ett mångsidigt näringsliv som väntar på rätt villkor för att investera. Det offentliga måste skapa rätt förutsättningar och effektiva tillståndsprocesser. Långsiktiga regelverk, som EU:s åtgärdspaket Fit for 55, måste ligga fast för att skapa en efterfrågan på fossilfria produkter.
När vi lyckas med omställningen kommer Västra Götaland fortsatt vara Sveriges industrimotor, vars export av klimatsmarta produkter kan ge globala ringar på vattnet. Den behöver ske inom ramen för vad som är ekologiskt och socialt hållbart. På så vis ska Västra Götaland visa vägen framåt i en orolig värld.
Rådet för industrins omställning Västra Götaland består av ledare från stora industriföretag samt myndigheter, offentlig sektor, akademi, miljörörelse, fackföreningsrörelse med flera. Vi vill ta ledarskap och bidra till samhällsnytta, konkurrenskraft, miljöansvar och framtidstro.
När vi lyckas med omställningen kommer Västra Götaland fortsatt vara Sveriges industrimotor, vars export av klimatsmarta produkter kan ge globala ringar på vattnet. Den behöver ske inom ramen för vad som är ekologiskt och socialt hållbart. På så vis ska Västra Götaland visa vägen framåt i en orolig värld.
Rådet för industrins omställning Västra Götaland består av ledare från stora industriföretag samt myndigheter, offentlig sektor, akademi, miljörörelse, fackföreningsrörelse med flera. Vi vill ta ledarskap och bidra till samhällsnytta, konkurrenskraft, miljöansvar och framtidstro.
Peter Abrahamsson,
chef hållbar utveckling, Preem AB
Helén Eliasson,
regionstyrelsens ordförande, Västra Götalandsregionen
Regeringen vill slopa strandskyddet för småsjöar och vattendrag!
När strandskyddet tas bort försvinner stora delar av det allmänna naturskyddet i ett svep. Områden motsvarande över 10 procent av Sveriges yta förlorar sitt skydd. Och är det en gång borta, är det borta för alltid.
Enligt en Sifo-undersökning Naturskyddsföreningen har gjort så vill en majoritet av svenskarna ha ett starkt strandskydd – det gäller såväl gammal som ung och oavsett om man bor på landsbygden eller i stan. Vi har sett ett fantastiskt engagemang hos många av er och nu storsatsar vi för att kunna hålla i och hålla ut!
Om strandskyddet försvinner så får vi aldrig tillbaka det. Ge en gåva, hjälp bevara strandskyddet!
Vår gemensamma rätt att gå, vandra, springa, bada, paddla, fiska, åka skridskor eller bara vara i närheten av orörda stränder är viktigare än någonsin. Minskat strandskydd försämrar dessutom Sveriges motståndskraft mot klimatförändringar och extremväder.
Vi tackar er som redan stöttat oss i kampen för denna viktiga fråga, låt oss tillsammans skydda det som inte får försvinna.
/Vännerna på Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningens uppmanar regeringen att:
Behålla det generella strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.
Utöka strandskyddet till att även skydda strandzonens ekosystemtjänster. Det vill säga ett skydd för funktioner som vattenrening, kolinlagring, buffrande av höga flöden, med mera.
Skärpa strandskyddet i områden med högt exploateringstryck.
Ta hänsyn till att många små undantag av strandskydd kan ge stora negativa effekter.
Din gåva går till vårt allmänna miljöarbete med att skydda naturen och bevara den biologiska mångfalden.
Här kommer nyhetsbrevet för oktober som bland annat innehåller tips på flera intressanta webbinarier, en kretsträff om Världens längsta blomsteräng ..
Varma hälsningar,
Maja, Sebastian och Elin
Havsbaserad vindkraft, biologisk mångfald och fisket
– hur kan de samexistera?Välkommen på Webbinarium!Torsdag den 31 oktober
kl. 19:00 – 20:30
Digitalt via Teams
Mattias Sköld och Hans Nilsson från SLU föreläser och leder en diskussion om havsbaserad vindkraft och dess påverkan på den biologiska mångfalden. Vi får höra om kunskaper, förutsättningar och läget för samlokalisering med yrkesfisket. Hur kan vindkraften till exempel påverka trålningen av fisk?
Mattias Sköld huvudsakliga forskningsintressen är marina bottendjurs ekologi, ekosystemeffekter av fiske, biologisk mångfald och bevarandefrågor. Hans Nilsson forskar på utveckling av selektiva fiskeredskap (trålar), fiskets påverkan på havsbotten (bentos) och organismer som utgör bottensamhällen (bentisk ekologi). Läs gärna mer om Mattias forskning, och Hans forskning.
Det finns möjlighet att ställa frågor innan föreläsningen via mejl, och under själva föreläsningen direkt till föreläsarna.
Föreläsningen är gratis och inga förkunskaper krävs.
Webbinariet anordnas av Nätverket Västerhavet i samarbete med flera lokala havsnätverk. I samarbete med Studiefrämjandet och med stöd av Västra Götalandsregionen.
Snabbkurs om Bra Miljöval – för dig som är aktiv i NaturskyddsföreningenVill du lära dig mer om hur miljömärkning kan bidra till en hållbar framtid?
I början av november hålls en inspirerande webbinarieserie som ger dig en djupare förståelse för Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval.
Under tre tillfällen kommer vi att utforska hur miljömärkning fungerar som ett kraftfullt verktyg för förändring, historik, vinster och utmaningar, och hur du kan göra skillnad genom att välja miljömärkta produkter och tjänster.
Tisdag 5 november kl. 18 – 18:30
Miljömärkningen som förändringsmetod
Torsdag 7 november kl. 18 – 18:30
Skillnaden mellan fossilfri, förnybar och miljömärkt el
Digital kretsträff för Världens längsta blomsteräng
Vill du göra skillnad i din kommun? Vill du vara en del av en gemenskap som arbetar för att öka antalet blommande växter och stärka den biologiska mångfalden i vårt vackra landskap?
Torsdagen den 7 november kl. 19.00 – 20.00
Naturskyddsföreningens rikskansli bjuder in till en digital träff där de berättar om nästa fas i projektet Världens längsta blomsteräng. Projektets nya koordinatorer, Felix Havermark och Emelie Envall, går igenom status, mål och kommande insatser.
Fokus denna timme ligger på hur just din krets kan bidra till att skapa blomrika spridningskorridorer och öka den biologiska mångfalden i din hemkommun. Tillsammans går det att utforska konkreta aktiviteter och sätt att påverka kommunen, så att våra blomsterängar kan blomma ut i full fantastisk härlighet.
Hittills har 393 fantastiska blomrika vägkanter skapats, totalt 447 km.
Lilla Edet har startat upp på nytt
Efter årsmötet den 13 oktober är en ny styrelse med fem ledamöter bildad.Ny styrelse i Norra Älvsborg länsförbund
Efter extrastämman i Herrljunga den 19 oktober är en styrelse på sex ordinarie ledamöter och två suppleanter nu tillsatt.Tack alla inblandade för väl genomförda extrastämmor!
Föreläsningar från kretskonferensen 2024
Se två föreläsningar från årets regionala kretskonferens som genomfördes i september på Åh Stiftsgård i Ljungskile.
Mat, mark och Mångfald – hur får vi till det på hemmaplan?
Evalena Skalstad, sakkunnig Odlingslandskap på Naturskyddsföreningens rikskansli, ger oss en inflygning och bakgrund utifrån föreningens rapport från 2023 ”Lantbruket, samhället och den biologiska mångfalden”.
Är du nyfiken på vad vi gör och hur vi jobbar på Kansli Väst?Här nedan kan du läsa protokollet från det senaste styrgruppsmötet.
Kansli Väst Styrgrupp består av representanter från våra fem länsförbund och är de som bestämmer inriktningen på Kansliets arbete.Styrgruppen 2024 består av:
Ordförande Ingegerd Borg – Saviharju, Södra Älvsborg
Ekonomiansvarig Lena Åsegård, Södra Älvsborg
Ledamot Anders Tullander, Halland
Ledamot Boel Lanne, Bohuslän
Ledamot Mats Rosengren, Skaraborg
Ledamot Thomas Ögren, Norra Älvsborg
Vad händer med 2020-talets miljöpolitik? Naturskyddsföreningen granskar makthavare, reder ut myter och håller dig uppdaterad om de senaste snackisarna i politiken.
Tack för inventeringsrapporten från Fåglemoarna! Vi har lagt till området i vårt bevakningsskikt så att vi ser när det kommer in avverkningsanmälningar. Vi kan i nuläget inte dra i gång något skyddsarbete. Länsstyrelsen har väldigt begränsade resurser till intrång till ersättning till markägare i samband med naturreservatsbildning. Området ligger heller inte inom värdetrakt enligt skogsstrategin som Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen jobbar efter. Barrskog, som inte är kalkbarrskog, är inte heller en prioriterad naturtyp. När det gäller skog så är det också frivillighet från markägarnas sida som är det rådande arbetssättet. Delar av det föreslagna naturreservatet ligger på Svenska kyrkans mark och de håller för närvarande på att ta fram en strategi för sitt skogsinnehav för att minska klimatpåverkan och bevara biologisk mångfald.
Samling vid Dämmeplatsen (öster om dämmet och ån).
Välkommen till en guidad vandring längs Mölndalsån och Fattighusån vid Gårda dämme i centrala Göteborg. Vi lär oss mer om Mölndalsån som vid Gårda rinner förbi på sin väg mot Göta älv . Här möts natur och kultur på ett påtagligt sätt med spännande växter och djur som pilblad, blomvass, knölnate, lax, bäver, och den märkliga vattenskorpionen som alla kan ses i ån vid Gårda. Göteborgs historia har också grund i området med Stampen, Mariakyrkan, Gårda och Fattighusån med vattnet i ån som här haft en avgörande betydelse för staden. Vi funderar på vattnets funktion och värde idag och i framtiden. Hur hanterar vi vattnet?
Domstolarna har gång på gång sagt nej till hotell med spa och 16 villor i S Stockevik på Skaftö. Allt med motiveringen att det blir påtaglig skada på de riksintressen som finns i området, uttrycker Inge Löfgren, Naturskyddsföreningen. arkivbild
Spaanläggningen i Stockevik får motsägelsefulla beslut
Konsekvenserna för natur- och kulturmiljön bedöms bli små. Påståendet är, enligt naturskyddsföreningen, häpnadsväckande då förlusten av växter och djur går i rasande takt, menar Inge Löfgren, Naturskyddsföreningen.
Domstolarna har gång på gång sagt nej till hotell med spa och 16 villor i S Stockevik på Skaftö. Allt med motiveringen att det blir påtaglig skada på de riksintressen som finns i området. Länsstyrelsen sa från början också nej. Men så plötsligt den 6 juni i år säger Svea hovrätt (miljööverdomstolen) ja till det här ytterst skadliga projektet med en investering på närmare 1 000 miljoner. Det är svårt att förstå domstolens senaste beslut. Vad har då gjort att domstolen helt plötsligt tvärvänder?
En av tänkbara förklaringar kan vara att Lysekils kommun och dess nuvarande kommunalråd har överklagat. Kommunens ”hjälp” kan ha varit helt avgörande för exploateringsföretaget. En kommun har ofta stort förtroende och stor ekonomisk betydelse för samhället. När företag då får stöd med en detaljplan så väger det tungt även för en domstol.
En annan faktor är att Sverige fått en borgerlig regering. Då händer det att vissa domare med borgerlig inriktning tänjer på lagstiftningens gränser. Kunskapen om vikten av att skydda de sista resterna av orörd natur får då stå tillbaka. Företagande får då alltid företräde var det än sker.
Länsstyrelsen var tidigare mycket kritisk till exploateringen. Men genom att kommunledningen gjorde en uppvaktning hos länsstyrelsen så ersattes den kritiske handläggaren med en mer samarbetsvillig person. Länsstyrelsen har således svängt från att vara starkt kritisk till att vara positiv.
Miljööverdomstolens senaste beslut om att anta Lysekils kommuns detaljplan är förhållandevis kortfattad och summarisk. Den behandlar endast översiktligt viktiga frågeställningar. När det gäller orörd natur och dess skydd som riksintresse anser domstolen att det finns gott om orörd natur i södra Bohuslän. Någon påtaglig skada kommer då inte att uppstå. Konsekvenserna för natur- och kulturmiljön bedöms bli små. Påståendet är, enligt naturskyddsföreningen, häpnadsväckande då förlusten av växter och djur går i rasande takt.