Skriv under mot fossil industrin

Hej Alla
Varje år möjliggör stater nya olje- och gasprojekt med hisnande 41 MILJARDER dollar – motsvarande över 400 miljarder svenska kronor om året.

Nu har vi ett historiskt bra tillfälle att stoppa fossilstödet!

I november börjar förhandlingar om OECD-länderna ska fortsätta stötta nya fossila projekt. Vad är det då som händer?

Jo, genom ett relativt okänt fenomen som kallas exportkrediter underlättar stater, genom förmånliga lån och garantier, för företag som vill göra affärer utomlands.

Krediterna skulle kunna användas för att snabba på omställningen till ett samhälle med låga koldioxidutsläpp och för att exportera klimatlösningar. Men idag går över 400 miljarder kronor i krediter till projekt för olja och gas, till exempel oljeraffinaderier och gaskraftverk.

Det är fem gånger så mycket stöd som går till investeringar i förnybart.

Reglerna för hur och till vad exportkrediterna får användas bestäms av OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.

I november kan OECD:s regler skärpas – och i bästa fall helt stoppa stödet till fossila projekt. Några länder har redan gått före. Sverige införde striktare regler för exportkrediter 2020 efter att Naturskyddsföreningen drivit frågan.

Men för att strypa alla OECD-länders exportkrediter till olja och gas behöver vi tillsammans fortsätta sätta press på förhandlingarna!

Skriv under namninsamlingen och säg nej till att stater stöttar ny fossil infrastruktur som låser in oss i ett fortsatt fossilberoende.

Tack för att du skriver under mot olja och gas!

/David Kihlberg, chef för klimat och juridik
Naturskyddsföreningen, Åsögatan 115 , 11691 Stockholm, Sweden

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.